ОСНОВАНА МРЕЖА ПРАВНИХ ФАКУЛТЕТА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

Делегација Правног факултета у Нишу, предвођена деканом проф. др Предрагом Димитријевићем, учествовала је на конференцији поводом оснивања Мреже правних факултета Југоисточне Европе (South East European Law School Network - SEELS) одржаној 25. марта у Ректорату Универзитета Св. Ћирило и Методије у Скопљу (Македонија).

Оснивачку повељу као формални акт за успостављање мреже потписали су представници десет државних правних факултета из региона који делују у оквиру универзитета из Тиране (Албанија), Сарајева и Зенице (Босна и Херцеговина), Загреба и Сплита (Хрватска), Београда, Ниша и Крагујевца (Србија), Скопља (Македонија) и Подгорице (Црна Гора). Пројекат је подржан од стране немачке владе, а спроводи га немачки Центар за међународну сарадњу - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) и Отворени регионални фонд за југоисточну Европу - Правна реформа.

Свечаном потписивању повеље присуствовали су највиши државни представници Републике Македоније као и амбасадори држава чији су факултети основали ову мрежу. Подршку целом пројекту пружио је и председник Републике Македоније проф. др Ђорђе Иванов.

Мрежа је базирана на заједничкој обавези доприношења процесу европских интеграција земаља у региону, постављању високих професионалних стандарда и изазовима интеграцијa правног образовања и стварања јединственог образовног простора.

Главни циљ оваквог удруживања је да се ојача сарадња и повећа међународна конкурентност правних факултета у региону, те да се промовишу боље перформансе и капацитет академских институција. По оснивању мреже, биће повећани регионална разменa правничког академског знања, искустава и информација. Мрежа је заснована на три стуба у области образовања и истраживања и даје могућност за повезивање три циљне групе (студената основних, мастер и докторских студија, наставног особља и правних практичара) у региону југоисточне Европе.

Мрежа правних факултета земаља Југоисточне Европе добила је подршку универзитета из Шпаније, Француске, Немачке, чији су представници били присутни на Конференцији, a интересовање за умрежавање су својим присуством испољили декани правних факултета из Бугарске, Румуније и Турске.

{flv}seels{/flv}​