СЕМИНАР О МЕДИЦИНСКОМ ПРАВУ - ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ "Мождана смрт у контексту трансплантације органа"

На Правном факултету у Нишу 06. априла 2011. г. проф. др Мирослава Живковић са Медицинског факултета у Нишу одржала је предавање на тему „Мождана смрт у контексту трансплантације органа". Овим је настављена серија предавања у оквиру Сталног семинара о медицинском праву, правној дисциплини одавно етаблираној у свету, која и у нашој средини побуђује све више пажње.

Избор теме опредељен је њеном актуелношћу.

Иако је донација органа високо моралан чин, који треба подстицати и промовисати, прате је многе непознанице и контроверзе; питање тренутка смрти пацијента (престанак рада срца и дисања или мождана смрт), само је једна од њих. За трансплантацију органа одговор на ово питање је најважнији, јер се узимању органа са кадавера, ради пресађивања и спашавања другог људског живота, може приступити тек пошто се са сигурношћу утврди да се заиста и ради о умрлом донору.

Најновијом законском регулативом само је створен оквир правног уређења медицинске делатности у овој области, али нису дати одговори на сва питања која покреће трансплантација органа, која могу бити медицинска, правна или етичка. Овај семинар је „место сусрета" теорије и праксе, правне и медицинске, и прилика да се ова, али и друге теме из медицинског права, популаришу и интердисциплинарно истражују. Истовремено, састав публике је и добар показатељ заинтересованости за медицинско право не само академске јавности, већ и правника-практичара и лекара.

Неколико биографских података о предавачу

Проф. др Мирослава Живковић је редовни професор на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, на предмету Неурологија. Одговорни је наставник на предметима Добра клиничка пракса и Етика на академским докторским студијама Медицинског факултета. Оснивач је и дугогодишњи начелник Одељења интензивне неге Клинике за неурологију, у којој се утврђује и потврђује мождана смрт у контексту кадаверичне трансплантације органа, такође – и члан Конзилијума за утврђивање мождане смрти. Аутор је поглавља Мождана смрт у монографији „Класификације у неурологији" (медицински факултети у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду). Потпредседник је Удружења неуролога Србије и председник Републичке комисије за мождани удар и делегат Србије у Панелу за мождани удар Европске неуролошке федерације.