ПОЧЕТАК РАДА ПРАВНЕ КЛИНИКЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Дана 5. априла 2011. године на Факултету је отпочео рад Правне клинике за борбу против трговине људима, потписивањем Меморандума о разумевању о сарадњи на успостављању Правне клинике за борбу против трговине људима, између Правног факултета у Нишу и Високог комесаријата УН-а за избеглице. Меморандум су потписали декан Правног факултета у Нишу проф. др Предраг Димитријевић и шеф Одељења за правну заштиту избеглица UNHCR-а госпођа Jun Shirato. Потписивању Меморандума о разумевању присуствовали су сви изабрани студенти/студенткиње, професори који ће учествовати у реализацији Програма рада, као и представници многобројних електронских медија.

Високи комесаријат ѕа избеглице Уједињених нација (UNHCR), Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) и Мећународна организација за миграције (IOM), у блиској сарадњи са државним органима Републике Србије, а посебно Министарствoм унутрашњих послова, покренули су Заједнички програм за борбу против трговине људима у Србији. Главни циљ програма је подршка спровођењу Националног плана акције за борбу против трговине људима који је усвојен од стране Владе Републике Србије 2009. године.

У осмишљавању Заједничког програма Високи комесаријат за избеглице Уједињених нација упутио је позив на сарадњу Правној клиници Правног факултета у Нишу, за реализацију Заједничког програма и покретање Правне клинике за избегличко право, као правним факултетима у Београду и Новом Саду.

Потписивању Меморандума о разумевању претходио је састанак декана Правног факултета у Нишу, проф. др Предрага Димитријевића, у Београду, са координатором Програма UNHCR-а Сашом Валаџијом, у петак, 10. децембра 2010. године.

На састанку је договорена даља сарадња, најпре кроз разраду силабуса Општег програма обуке на Правној клиници за избегличко право, питања финансирања и трајања рада овог посебног клиничког програма обуке.

Декан је тада упознао представнике UNHCR са могућностима спровођења едукативних програма на Правноj клиници, просторном и техничком опремљеношћу, али и са људским ресурсима који ће бити у стању да успешно реализују предвиђени програм.

До краја децембра 2010. године спроведен је конкурс на који се јавило 40 студената/студенткиња заинтересованих за рад на Правној клиници за борбу против трговине људима. Сви пријављени студенти су били позвани на интервју који је одржан 15.1.2011. године. По обављеној консултацији са господином Сашом Валаџијом, одабрано је 36 студената/студенткиња, који су показали посебну мотивисаност за рад на Правној клиници за борбу против трговине људима.

ftr001.jpg ftr002.jpg ftr003.jpg ftr004.jpg ftr005.jpg ftr006.jpg ftr006a.jpg ftr007.jpg ftr008.jpg ftr009.jpg ftr009b.jpg ftr009c.jpg