Округли сто „Улога правних клиника у будућем систему бесплатне правне помоћи у Републици Србији“

У петак, 01.06.2012. године на Правном факултету у Београду одржан је округли сто „Улога правних клиника у будућем систему бесплатне правне помоћи у Републици Србији" са циљем да се широј научној и стручној јавности представи радна верзија Закона о бесплатној правној помоћи, коју је израдила радна група Министарства правде Републике Србије. Скупу су присуствовали помоћник министра правде Републике Србије, Војкан Симић, представници правних клиника Правног факултета у Београду, Правног факултета у Нишу, Правног факултета у Новом Саду, адвокатуре, као и бојних невладиних организација.

Најпре је помоћник министра правде Републике Србије и председник радне групе за израду Закона, Војкан Симић упознао присутне са најважнијим решењима у радној верзији будућег Закона о бесплатној Правној помоћи.

Након тога, представници правних клиника правних факултета у Београду, Нишу и Новом Саду представили су рад правних клиника на својим факултетима. Рад Правне клинике Правног факултета у Нишу представили су проф. др Невена Петрушић и Филип Мирић, стручни сарадник Правне клинике Правног факултета у Нишу.

Скуп је завршен дискусијом свих учесника у циљу побољшања предложених законских одредби, а израда коначног предлога Закона о бесплатној правној помоћи најављена је за септембар 2012. године, када ће бити упућен Народној скупштини Републике Србије на усвајање.