ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ НИША ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ ФИНАНСИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У МОСКВИ

Представници Правног факултета Универзитета у Нишу, проф. др Александар Ћирић и доц. др Дејан Вучетић боравили су у Москви, на позив представника Правног факултета Финансијског универзитета Владе Руске Федерације, од 3. до 7. октобра 2012. године.

Финансијски универзитет је престижна високошколска установа са преко 70.000 студената. Основан је 1919. године. Има богату међународну сарадњу, укључујући партнерске односе са 17 високошколских установа земаља-чланица ЕУ.

Током боравка, 4. и 5. октобра, представници нашег Факултета су одржали више часова предавања студентима Правног факултета Финансијског универзитета и Правног факултета Руске академије адвокатуре и нотаријата у Москви.

Садржајни разговори и корисна размена искустава је достигнута у сусретима са проректорком за научна истраживања Финансијског универзитета, проф. др Марином Фјодотовом Алексејевном, као и са професорским колегијумом и деканом Правног факултета Финансијског универзитета, проф. др Светланом Ивановом Анатољевном и деканом Правног факултета Универзитета Министарства финансија Руске Федерације, проф. др Алексејем Павловичем Албовим.

Наша Делегација је остварила сусрет вредан пажње на Руској академији адвокатуре и нотаријата, где је била примљена од стране њеног ректора, проф. др Г. Б. Мирзоева и проректорке, проф. др Шагиеве Розалине Васиљевне.

Са представницима високошколских институција домаћина разговарало се о могућностима сарадње са нашим Факултетом у сфери: научних истраживања од заједничког интереса; размене наставника; учешћа на научним конференцијама, симпозијумима и семинарима, по позиву; размене научних публикација; оснивања заједничког научног часописа; размене наставника и студената у оквиру заједничких „летњих школа". Разматрана је идеја о узајамној сарадњи при изради студијских програма, што би омогућило образовање студената кроз заједничке студијске програме.

Студенти домаћина су испољили интересовање за сарадњу са студентским Парламентом студентске организације нашег Факултета.

Директор одсека за међународну сарадњу Финансијског Универзитета кандидат политичких наука, Селезњов Павел Сергеевич је уручио члановима наше Делегације сертификате о статусу гостујућих професора на овој Високошколској установи, а ректор Адвокатске академије и нотаријата, проф. др Г. Б. Мирзоев, им је доделио признање „Почасни адвокат Руске Федерације".