НОВОСТИ ИЗ SEELS-А

Осмог новембра 2013. године у Скопљу је одржан састанак декана, чланова Управног и Саветодавног одбора SEELS-а, мреже правних факултета у Југоисточној Европи. Састанак је одржан у на Правном факултету Јустинијан Први, Универзитета Св. Ћирил и Методије, на коме се налази седиште SEELS-а. 

Сврха састанка највиших органа SEELS-а и декана правних факултета из Србије (Ниш, Београд и Крагујевац), Хрватске (Загреб, Ријека, Сплит и Осијек), Федерације Босне и Херцеговине (Сарајево, Мостар и Зеница), Црне Горе (Подгорица), Албаније (Тирана) и наших домаћина, Македоније (Скопље) била је преглед и оцена досадашњег рада SEELS-а и утврђивање стратегије његових активности у периоду од 2014. до 2016. године. 

Чланови Управног одбора су усвојили предлоге четири пројекта које ће се спровести на партнерским факултетима, а материјално бити подржани од стране GIZ-a, немачке организације за међународну сарадњу. Називи ових пројеката су: Post-doc Colloquium in Public Law (представница нашег Факултета је проф. др Ирена Пејић), Promotion of Scientific Research and Education on European Integration and Policy (наш представник је проф. др Предраг Цветковић), EU Law Application by the National Courts in SEE countries (Факултет ће представљати проф. др Дејан Јанићијевић) и EU Administrative Law and its impact on the process of Public Administration Reform and Integration into the European Administrative Space of SEE countries (са доц. др Дејаном Вучетићем као представником Факултета).

По окончању састанка, декане и наставнике правних факултета је примио председник Македоније, др Ѓорге Иванов. Вест о пријему може се наћи на званичном сајту Председника Републике Македоније, president.gov.mk.
 

Подсећамо да је SEELS мрежа 13 државних правних факултета из Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Федерације Босне и Херцеговине и Албаније, основана 2011. г., ради повезивања правних факултета у региону и јачања њихове сарадње.

Циљеви SEELS-а су: подршка партнерским факултетима у пружању високо квалитетног образовања студената, научном истраживању и усавршавању након завршених студија; подстицање мобилности студената; усклађивање наставних планова и програма партнерских факултета како би се омогућило преношење бодова и размена студената; подршка препознатљивости партнерских факултета и јачању њихове међусобне и сарадње са другим европским универзитетима и истраживачким институцијама.
 
 
Циљеви SEELS-а одређују и његове циљне групе. То су академска стручна јавност (наставници и сарадници факулета, истраживачи), студенти свих нивоа студија, правници практичари (судије, тужиоци, адвокати, нотари, запослени у управи) и њихова струковна удружења (адвокатске коморе, удружења тужилаца и заменика тужилаца).
 
Позивамо све наставнике, сараднике и студенте факултета да прате активности SEELS-а и учествују у њима. О овим активностима могу се информисати на SEELS-овом сајту или путем друштвених мрежа (Facebook, Twitter, Linkedln).