АМБАСАДОР САД КРИСТОФЕР ХИЛ ОТВОРИО ДВЕ „СУДНИЦЕ“ НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ

 

Дана 15. децембра 2022. године, Његова екселенција господин амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил свечано је предао донацију Амбасаде САД Правном факултету Универзитета у Нишу. 

 

 

Донација се састоји у опремању две учионице (14/2 и 6/1) и њиховом претварању у „суднице”, којом приликом је инвестирано скоро 90.000,00 америчких долара.

 

 

Инвестиција је реализована у оквиру Програма хуманитарне подршке Европске команде Сједињених америчких држава (ЕУКОМ) и наставиће се улагањем у компјутерску опрему у износу од 20.000,00 америчких долара како би се у потпуности симулирали услови у судницама у Републици Србији.

 

 
Након одржаних поздравних говора, амбасадор Хил и декан Раичевић потписали су одговарајуће уговоре којима су реконструисане „суднице” и званично предате на коришћење Правном факултету Универзитета у Нишу.

 

 

Потом је, у организацији доц. др Ивана Илића, асс. Саре Митић и студената III године основних академских студија (Лазар Петровић Никола Манојловић, Мирјана Ивковић, Јана Савић, Наташа Илић, Невена Савић, Татјана Вучић, Анђела Митов, и Александра Саћиповић) организована симулација суђења у кривичном поступку у којој су студенти успешно приказали све фазе типичне кривично процесне процедуре (припремно рочиште, прелазак на главни претрес, изрицање пресуде и др.).





Цео догађај окончан је разменом пригодних поклона и коктелом за све позване госте у сали за седнице Факултета.




Напомињено да је Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији одлучила да спроведе пројекат реконструкције учионица због вишедецениској успеха студената Правног факултета Универзитета у Нишу на различитим такмичењима у симулацији суђења. Отварање „судница” је студентима Правног факултета у Нишу веома битнo, јер им омогућава да под покровитељством асистената и професора вежбају симулације суђења.




Тиме се повећава њихово знање и вештине како би сутра по завршетку студија могли што професионалније да врше правосудне функције, и чувају вредности правне државе у деценијама које су пред нама.