АКТУЕЛНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У РАЗВОЈУ И ПРИМЕНИ ЕВРОПСКОГ КОНТИНЕНТАЛНОГ ПРАВА


На Правном факултету у Нишу, поводом обележавања 50 година постојања и рада Факултета, 17. маја 2010. године одржан је Међународни научни скуп „АКТУЕЛНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У РАЗВОЈУ И ПРИМЕНИ ЕВРОПСКОГ КОНТИНЕНТАЛНОГ ПРАВА“.

Уредник скупа је био проф. др Милан Петровић, редовни професор Правног факултета у Нишу. 

На скупу су, поред референата из Србије (Правни факултет у Нишу, Београду, Новом Саду, Kрагујевцу, Приштини (Косовској Митровици), учествовали или приложили радове, референти из Русије, Украјине, Аустрије, Немачке, Македоније, Хрватске и Републике Српске.


Рад Конференције, због великог броја пријављених реферата, одвијао се у пленуму и по сесијама.
 

  

На пленарној седници изложене су главне идеје из реферата најеминентнијих представника научне мисли са других правних факултета из земље и иностранства. Пленарном седницом руководио је проф. др Данче Манолева-Митревска.
 

  

 



У оквиру прве сесије, коју је чинила група за ЈАВНО ПРАВО, резултате својих истраживања саопштило је 19 референата. Овом сесијом руководио је проф. др Милан Петровић.
На другој сесији, која је била посвећена ГРАЂАНСКОМ ПРАВУ,  поднета су 12 реферата. Овом сесијом руководила је проф. др Радмила Ковачевић-Куштримовић.

  

У трећој сесији, у оквиру које су изложени реферати из области КРИВИЧНОГ ПРАВАучествовало је 8 излагача. Овом сесијом руководио је проф. др Војислав Ђурђић.

  

На четвртој сесији, која је посвећена је ТРГОВИНСКОМ ПРАВУ, поднета су 6 реферата. Овом сесијом руководио је проф. др Александар Ћирић.
 
  

У оквиру сваке од сесија вођења је садржајна и критички интонирана дискусија.


  

У паузи је одржана конференција за штампу на којој је шира јавност информисана о раду и садржају Научне конференције.

  

На крају рада Конференције, саопштени су закључци, усвојени на сесијама Конференције.

ПРОГРАМ НАУЧНОГ СКУПА - АКТУЕЛНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У РАЗВОЈУ И ПРИМЕНИ ЕВРОПСКОГ КОНТИНЕН-ТАЛНОГ ПРАВА“