ВИЦЕШАМПИОНИ У СТРАЗБУРУ

 

Екипа студената Правног факултета у Нишу освојила је друго место на V Trans European Human Rights Moot Court такмичењу, које је одржано у Европском суду за људска права у Стразбуру 09-11.11.2017. године, у организацији Civil rights defenders.

 

strazbur2017 1


На такмичењу су учествовала 3 факултета, Правни факултет у Архусу (Данска) као победник регионалног нордијског моот цоурта, Правни факултет у Утрехту (Холандија) као представник Бенелукса, и Правни факултет у Нишу (Србија) као победник регионалног југоисточног moot courta.


Наша екипа је освојила друго место, након победе над Утрехтом, 25:20 и минималног пораза од Архуса, 22:23 (уз издвојено мишљење једног од судија, у овом мечу).

strazbur2017 2

 

Екипу студената у саставу: Анђелина Денић, Катарина Момировић, Софија Рашић, Катарина Николић, Драгана Миловановић и Јована Матејић, за такмичење су припремали доц. др Дарко Димовски, асс. Иван Илић, Гордана Игњатовић, проф. енглеског језика, и Милан Јовановић.

 

 strazbur2017 3


Судеће веће, које је оцењивало такмичаре, било је сачињено од тројице судија Европског суда за људска права: Марко Бошњак (Словенија), Фарис Вехабовић (БиХ) и Дмитриј Дедов (Русија).

strazbur2017 4


Наша екипа је, према оценама судија, имала најбољу правну аргументацију и тимски рад. Овим успехом је екипа студената "Iustitia" нашег Факултета наставила успешан низ, започет 2014. и 2015. године, када је такође учествовала на Трансевропском moot court-u, као победеник регионалног такмичења, на коме је најуспешнија екипа, у конкуренцији правних факултета из региона.