ОДБРАЊЕНА ТИТУЛА! НАШ ТИМ ПОНОВО ИЗБОРИО ОДЛАЗАК У СТРАЗБУР

 
Екипа Моот court клуба Iustitia освојила је прво место на XVII Регионалном моот court такмичењу, које је одржано у Вишем суду у Подгорици, 12-15.05.2023. године. На такмичењу је учествовало 12 екипа из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније и Србије.

 
oipot 001
 
 
Наша екипа је у својој групи заузела прво место у квалификацијоној групи, где је била боља од екипа Discretio Правног факултета у Сплиту и Abea, Правног факултета у Баљој Луци. У полуфиналној групи, наша екипа је била боља од екипа Хенрик Стеска Правног факултета у Љубљани, 23:22, и екипе Гавро Вуковић Правног факултета УДГ у Подгорици, 26:19. У финалном двомечу, наш тим је осварио победу над екипом Правног факултета у Сарајеву, под називом, Iudex, укупним резултатом 81:79. Треће место је освојила екипа Правног факултета у Љубљани.
 
 
oipot 002
 

Финале је одржано у великој судници вишег суда у Подгорици, пред седмочланим већем судија Еврпског суда за људска права којим је председавала Ивана Јелић, судија Црне Горе пред ЕСЉП, а у чијем саставу су још били Јован Илијевски, судија Северне Македоније пред ЕСЉП, Др Давор Деренчиновић, судија Хрватске пред ЕСЉП, Stephanie Mouru Vikstrom, судија из Монака пред ЕСЉП, Lorraine Schembri Orland, судија Малте пред ЕСЉП, Frederic Krenc, судија Белгије пред ЕСЉП и Др Боштјан Зупанчич, бивши судија Словеније пред ЕСЉП.
 

moot kp apr2023 004
Победа на овогодишњем такмичењу је шеста титула нашег моот court клуба, што га чини најуспешним на регионалном такмичењу. Овим успехом настављен је низ успеха, након прошлогодишњег првог места на овом такмичењу. Наша екипа је победом на такмичењу стекла учешћа на јубиларном десетом Транс – европском суперфиналу, које ће бити одржано у Европском суду за људска права у Стразбуру крајем новембра ове године, на коме ће се такмичити са победником такмичења близанца у Нордијској Унији.
 
 
moot kp apr2023 006


Екипу у саставу: Маша Божиновић, Анабела Саћиповић, Мина Савић, Милица Ранђеловић, Исидора Миленковић и Војин Илић за такмичење су припремали доц. др Иван Илић и Димитрије Андрејић, студент докторских академских студија Правног факултета у Нишу.