ПОДСТИЦАЈНИ ПРОГРАМ „ЗАВРШИ ЗАПОЧЕТО“ ШК. 2023/2024.

Универзитет у Нишу

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ

 

    Поштоване колегинице/Поштоване колеге,

            

Правни факултет Универзитета у Нишу усвојио је 2022. године Одлуку о подстицајним мерама за завршетак студија студената уписаних пре 2008. године који студирају по старим наставним плановима и програмима (програм „Заврши започето“). Свесни смо да је и многе колегинице/колеге који су наш Факултет уписали после 2008. године живот одвео у неком другом правцу, те да су их разне животне околности као и пандемија спречиле да се посвете завршетку својих студија, те смо ове године донели одлуку да се програм „Заврши започето“ примени и на студенте „болоњце“ уписане од 2008. до 2015. године, тј. студенте који нису завршили основне академске студије до истека рока који се одређује у двоструком броју школских година потребних за реализацију студијског програма (8 школских година). Доношењем ових одлука, Правни факултет у Нишу је желео да пружи могућност својим студентима да заврше започето и постану дипломирани правници, што је верујемо и била њихова намера када су се уписали на Факултет.

У складу са Одлуком о подстицајним мерама за завршетак студија од 09.10.2023. године и Одлуке о њеном спровођењу од 13.10.2023. године, право на коришћење подстицајних мера имају студенти који су регулисали студентски статус у школској 2023/24. години, и то:

  1. студенти који су уписали основне студије пре 2008. године; и
  2. студенти уписани 2008. до 2015. године који нису завршили основне академске студије.

Наведене кагегорије студената могу се користити мерама садржаним у поменутим одлукама на предметима које су већ одслушали а из којих нису положили испите, на основу свог писаног изјашњења на посебном обрасцу који се предаје Служби за студентска питања, уз плаћање oдговарајуће накнаде:

СТУДЕНТИ УПИСАНИ ПРЕ 2008. ГОДИНЕ, поред редовне накнаде за регулисање статуса (за студенте који имају 4 или више неположених испита 5.000,00 динара, а за студенте који имају 3 или мање неположених испита 4.000,00 динара по семестру), плаћају и 10.000,00 динара по изабраном предмету који у шк. 2023/2024. години први пут уписују на програму „Заврши започето“, односно 5.000,00 динара за изабрани предмет који поново уписују на овом програму јер га у шк. 2023/2024. години нису (у потпуности) положили;

СТУДЕНТИ УПИСАНИ ОД 2008. ДО 2015. ГОДИНЕ,

1.) За предмете уписане на програму „Заврши започето” плаћају 1.433,33 динара по ЕСП боду; и

2.) За остале предмете уписане у школској 2023/24. години, плаћају: а) износ од 26.000,00 динара, без обзира на број уписаних предмета;    или   б)  износ од 800,00 динара по ЕСП боду.

Школарина се може платити и у више рата.

На предмету уписаном на  програму „Заврши започето“ студенти имају право:

  • на два термина предавања од по три школска часа која се организују суботом и недељом, за предмете које је изабрало више од 6 студената;
  • два термина консултација у просторијама Факултета у трајању од једног школског часа, при чему се консултације могу држати истовремено за већи број студената;
  • два термина консултација преко ZOOM платформе у трајању од једног школског часа, при чему се консултације могу држати истовремено за већи број студената; и
  • полагање испита из најмање три приближно једнака дела без ограничавања временског важења положеног дела/делова испита све док су студенти укључени на програм подстицајних мера из датог предмета.

Делови испита полажу се у испитним роковима, при чему студент сваки пут пријављује испит и плаћа накнаду у складу са општом одлуком о накнадама на основним студијама.

Студенти уписују предмете на програму „Заврши започето“ приликом регулисања статуса за школску 2023/24. годину, у складу са истакнутим обавештењима. Изузетно, студенти могу и накнадно уписати предмете на програму „Заврши започето“ („болоњци“ могу то учинити само са предметима уписаним у шк. 2023/24. годину ван програма „Заврши започето“), с тим да се у тој ситуацији студенти могу користити само оним подстицајним мерама које још увек нису реализоване.

Више информација о програму „Заврши започето“ можете наћи на сајту Факултета („ПОДСТИЦАЈНИ ПРОГРАМ ЗАВРШИ ЗАПОЧЕТО 2023/24“: http://www.prafak.ni.ac.rs/studije/podsticajni-program-zavrsite-zapoceto.html), слањем упита на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или позивом на телефон 018/500-277.

            Поштоване колегинице/колеге, надамо се да ћете искористити дату могућност и стећи диплому коју сте својим радом заслужили. Будите упорни, не дозволите да Вас лоша искуства и сплет разних околности зауставе на путу ка вашем циљу. Правни факултет ће учинити све што је у могућности да вам помогне у остварењу тог циља.

            

                                Декан

            Проф. др Небојша Раичевић